De kracht van Naseem: “Van Stage,  naar zomerbaantje, naar inmiddels Senior Stress Engineer.”

Naseem is Senior Stress Engineer bij Stemar. Hij startte zijn Stemar carrière als stagiair, waarnaar hij een zomerbaantje kreeg. Tussendoor heeft hij bij andere bedrijven gewerkt en heeft hij een vervolgopleiding gedaan. Inmiddels is hij alweer jaren vast in dienst bij Stemar. Wat volgens hem de kracht van Stemar is en hoe hij de toekomst van Techniek voor zich ziet? Je leest het in dit artikel.

Typisch technisch…

Naseem is geboren en getogen in Alkmaar, komt uit een gezin met 5 kinderen waar het altijd druk was. Zelf zocht hij altijd de rust en vond dit onder andere in het uit elkaar halen van apparaten om te kijken hoe het in elkaar zat typisch technisch. Zo is hij op de middelbare school automatisch de technische kant ingerold en koos hij voor een Natuur en Techniek profiel. Na zijn middelbareschooltijd ging hij naar de HTS, de Hoge Technische School, in Alkmaar. Tegenwoordig haalt hij in zijn vrije tijd nog steeds apparaten uit elkaar, alleen nu wel enkel als het echt stuk is met als doel het te repareren.

Naseem zijn start bij Stemar 

In 2006, tijdens zijn tweede studiejaar aan de HTS in Alkmaar, liep Naseem stage bij Stemar en sindsdien heeft hij altijd contact gehouden. Na het afronden van de HTS heeft hij een aantal jaar gewerkt bij Stemar waarna hij aan de technische Universiteit van Delft een Master Werktuigbouwkunde studie is gestart. Na het afronden van zijn vervolgopleiding vond hij een nieuwe uitdaging in de functie als Senior Stress Engineer bij Stemar. Af en aan heeft hij dus in allerlei vormen voor Stemar gewerkt: “Van stage, naar een zomerbaantje, naar inmiddels Senior Stress Engineer, zo heb ik alles gezien.” Hij begon als tekenaar en is inmiddels rekenaar en projectleider, hierdoor ontwikkelde hij een brede kijk op het werk binnen engineering.

Even bij een metaalconstructiebedrijf? Wel zo praktisch!

Tussendoor heeft Naseem onder andere gewerkt bij een metaalconstructiebedrijf: “Daar kon ik gebruik maken van alle kennis die ik had opgedaan bij Stemar en uitbreiden naar meer praktische vakkennis.” Bij het staalconstructiebedrijf slijpen, lassen en frezen ze ook, waardoor je het hele traject van dichtbij meemaakt. Van engineering en werkvoorbereiding , naar fabricage, tot het eindproduct. “Met die ervaring kon ik nu met een meer praktisch inzicht kijken naar het ontwerpen. Het helpt me nu nog steeds bij Stemar.”, vertelt Naseem.

*Het artikel gaat verder onder de afbeelding

De kracht van een Senior Engineer bij Stemar

Stemar heeft binnen de organisatie korte lijnen en is een heel divers bedrijf. Collega’s werken veel samen, schakelen snel en werken oplossingsgericht: “Doordat er meerdere soorten engineers rondlopen die kennis hebben van bepaalde soorten projecten, kunnen we elkaar altijd intern helpen.” Stemar heeft diverse projecten en grote klanten, als Senior Stress Engineer houd je je bezig met je eigen projecten en is elke dag een uitdaging.

Het doel van Stress Engineering is dat het ontwerp van machines, constructies en componenten door de rekenafdeling gecontroleerd wordt op diverse punten zodat de installaties veilig zijn en blijven. Vanuit Stemar maken we iteraties en komen we snel tot een robuust en veilig ontwerp, zonder dat er tijd verloren gaat in het wijzingen van het ontwerp. Dit gaat op voor bestaande installaties door goed inzichtelijk te hebben waar de pijnpunten liggen en deze met een effectieve oplossing te verhelpen. Of in het geval van een nieuw ontwerp deze te wijzigen met som kleine aanpassingen waarbij er een robuuster en daarmee veiliger ontwerp wordt gerealiseerd zonder dat veel aanvullend materiaal nodig is. Hierbij komt het inzicht in het mechanische gedrag van installaties en machineonderdelen goed van pas en kan er een doeltreffende oplossing worden gerealiseerd.

*Het artikel gaat verder onder de afbeelding

Project 'Gas Pipe Fatigue Cracks'
Project ‘Gas Pipe Fatigue Cracks’

Door onze kennis en ervaring en het afstemmen van onze documentatie naar het beoogde eindontwerp is de doorloop van een project een stuk gestroomlijnder en wordt er veel tijd bespaard. Zo weten bijvoorbeeld welke informatie er op tekeningen moet staan en welke informatie van belang is in de berekeningsrapporten bij het aanleveren van ontwerpen aan keuringsinstanties.

Bij engineering wordt veelal gedacht aan het ontwerpen van nieuwe installaties, maar binnen Stemar wordt ook werk gedaan voor bestaande installaties. Het gaat om reparaties of aanpassingen, maar ook om het onderzoeken en analyseren van bijvoorbeeld herhalende scheurvorming in constructiedelen. Een voorbeeld hiervan is het project  ‘Gas Pipe Fatigue Cracks’, waarbij we vanuit Stemar onderzoek deden naar de oorzaak van scheuren in het T-stuk van een gasleiding. Vervolgens moest er een reparatie en preventie voorstel gemaakt worden. De uitdaging van de Senior Stress Engineer zat hem in het ontdekken van de oorzaak, of combinatie van oorzaken. Door het inzichtelijk hebben van de onderliggende oorzaak kon er vervolgens gezocht worden naar een passende oplossing. Deze oplossing kan soms voor de hand liggen, maar dat was in dit geval niet aan de orde. Wilt u meer weten over dit project? Lees dan het hele artikel over het Project ‘Gas Pipe Fatigue Cracks’ hier.

De toekomst van duurzaamheid binnen techniek

De basis van techniek is eeuwenoud, maar ijzersterk, toch blijft het in ontwikkeling, zo ook op het gebied van duurzaamheid en technische oplossingen. Inmiddels heeft Stemar diverse projecten op het gebied van waterstof en diverse duurzame systemen. Naseem heeft daar een duidelijke visie over: “Ik denk dat we met nieuwe inzichten en kennis in de techniek, de oude vervuilende technologieën gaan ombouwen of deels herontwerpen om een mindere belasting op het milieu te hebben. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen om het ontwerp geschikt te maken voor waterstof. Vanuit Stemar kunnen we hierbij goede ondersteuning bieden omdat we bekend zijn met de huidige installaties en kennis en ervaring hebben voor verschillende klanten en in verschillende takken van de industrie. We zijn op de hoogte van productie en fabricageprocessen en begeleiden klanten van een concept naar een ontwerp dat goed te fabriceren is.”

 

Werken als kracht bij Stemar Engineering Alkmaar?

Ben je op zoek naar een baan binnen de technische industrie? Stemar is altijd op zoek naar nieuw engineering talent. Ben je student werktuigbouw, industrieel ontwerper of ben je veel technisch bezig? Bij Stemar zijn we continu bezig met ontwikkeling. Ontdek wat we vanuit Stemar voor jou kunnen betekenen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons. Bel het kantoor of stuur een open sollicitatie per mail. Zie ook www.stemar.nl/werken-bij

Vacatures

Ontdek jouw kracht bij Stemar

Tekla staalconstructeur

Fulltime – Alkmaar

Bent u een Tekla staalconstructeur en zoekt u een nieuwe uitdaging? Stemar Engineering heeft een openstaande vacature. We zijn een onafhankelijk ingenieursbureau gevestigd in Alkmaar. Met de disciplines Structural, Piping, Static Equipment, Hoisting Equipment en Machine Design in huis. Lees meer over de vacature.

Ervaren constructeur werktuigbouw CAD

Fulltime – Alkmaar

Bent u een ervaren constructeur werktuigbouw CAD en zoekt u een nieuwe uitdaging? Stemar Engineering heeft een openstaande vacature. We zijn een onafhankelijk ingenieursbureau gevestigd in Alkmaar met de disciplines Structural, Piping, Static Equipment, Hoisting Equipment en Machine Design in huis. Lees meer over de vacature.

Ervaren staalconstructeur Stemar

Fulltime – Alkmaar

Bent u een ervaren staalconstructeur of structural engineer en zoekt u een nieuwe uitdaging? Stemar Engineering heeft een openstaande vacature. We zijn een onafhankelijk ingenieursbureau gevestigd in Alkmaar. Met de disciplines Structural, Piping, Static Equipment, Hoisting Equipment en Machine Design in huis. Lees meer over de vacature.

3D Tekenaar Mechanical-Piping-Structural

Fulltime – Alkmaar

Bent u een (beginnend) 3D Tekenaar Mechanical/Piping/Structural? Stemar Engineering heeft een openstaande vacature. We zijn een onafhankelijk ingenieursbureau gevestigd in Alkmaar. Met de disciplines Structural, Piping, Static Equipment, Hoisting Equipment en Machine Design in huis. Lees meer over de vacature.

Wij zetten de extra stap

  • We ontwikkelen betrouwbare en duurzame oplossingen voor een veilige samenleving.
  • Uw idee wordt verwerkt tot een pragmatische oplossing.
  • We adviseren u deskundig vanuit onze kennis en ervaring.
  • U heeft altijd duidelijkheid over het proces en de ontwikkelingen.
  • Er wordt bijgestuurd waar nodig.
  • We komen gezamenlijk tot de oplossingen voor uw projecten.
Wij zetten de extra stap
Bel ons 072 561 52 54