Turntable Cable Laying

Stemar Engineering heeft de complete engineering verzorgd voor de Turntable Cable Laying. Voor de ontwikkeling van de tafel is net als een platenspeler gekeken naar de juiste draaisnelheid. De meeste windmolens op zee zijn door zo’n soort turntable voorzien van de kabel over de zeebodem. De elektrische stroom die de windmolen opwekt, wordt getransporteerd door de kabel naar het vasteland.

Ontwerpgegevens

Diameter:

Capaciteit:

van Ø15m tot Ø28m

2000 – 7000 Ton

Uitdaging

Om elektrische stroom die windmolens op zee opwekken te transporteren naar het vaste land worden kabels van soms wel honderden kilometers lang ontwikkeld. Om die kabels veilig op een boot op te slaan en uit te kunnen rollen over de zeebodem, is er een draaitafel nodig als een soort kabelhaspel. Stemar heeft een draaitafel ontworpen volgens de code: Lloyd’s Code for Lifting Appliances in a Marine Environment 2016. Het is belangrijk om te voorkomen dat de kabel opstroopt of juist te strak komt te staan.

Bijdrage Stemar Engineering

Stemar heeft de complete engineering verzorgd, van haalbaarheid tot en met detail engineering. Alles aan de draaitafel is modulair gemaakt met sub-modelling en aan elkaar gebout.

Resultaat

De turntable is gebouwd! De basis van de draaitafel is een diameter van Ø15m. Deze kan in verschillende segmenten uitgebreid worden naar een diameter van maar liefst Ø28m. Ook is de tafel geschikt om te hijsen. De tafel (of basket) staat op een ronde fundatieframe (grillage) en heeft een vaste draaisnelheid. Doordat dat de draaisnelheid gelijk is aan de vaar-snelheid van het schip voorkomen we dat de kabel opstroopt of te strak komt te staan.

Tussen de tafel en de grillage zitten rolstellen die de tafel laten rondraaien. In het midden is een centrale as (king pin) ontworpen om te voorkomen dat de tafel van de grillage afloopt. Aan de zijkant zitten aandrijfunits die de tafel aandrijven doormiddel van tandwielen en een ketting rondom de tafelrand. De aandrijving is hydraulisch.

Vandaag de dag wordt de Turntable nog gebruikt door SWANHUNTER. Voor meer informatie klik hier.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Wij zetten de extra stap

  • We ontwikkelen betrouwbare en duurzame oplossingen voor een veilige samenleving.
  • Uw idee wordt verwerkt tot een pragmatische oplossing.
  • We adviseren u deskundig vanuit onze kennis en ervaring.
  • U heeft altijd duidelijkheid over het proces en de ontwikkelingen.
  • Er wordt bijgestuurd waar nodig.
  • We komen gezamenlijk tot de oplossingen voor uw projecten.
Wij zetten de extra stap
wellicht ook interessant voor u

Gerelateerde projecten

Wij staan voor u klaar!

LET’S START NOW

Bent u op zoek naar maatwerk advies op het gebied van Engineering? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we uw uitdaging.

Wij staan voor u klaar!
Bel ons 072 561 52 54