De kracht van stagelopen bij Stemar; Janick vertelt.

Stemar stagiair, Janick, komt van het VMBO en MBO 4 en studeert momenteel HBO ‘Mechanical Engineering’ aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Inmiddels is hij ook een werknemer bij Stemar èn daarnaast bovendien model. Een combinatie die je niet vaak hoort, maar waar hij wel punten mee scoort. Janick heeft al heel wat ervaring en stages achter de rug, echter de stage bij Stemar is volgens hem echt het beste. Zo heeft hij Stemar zelfs genomineerd als ‘Beste Stageplek’ via de HvA. We spreken hem over zijn ervaring, de kracht van stagelopen bij Stemar en de toekomst van de techniek.

De passie voor techniek begon thuis

Thuis was Janick altijd al bezig met techniek: “Als er iets stuk was, dan maakten we het open en probeerden we het te maken.” Toch had hij zelf nog niet direct een idee wat hij wilde worden. Op het VMBO koos hij voor techniek maar toen hij klaar was, wist hij nog niet wat hij als vervolg studie wilde doen: “Ik wilde eerst natuurkunde docent worden, maar dat is het toch niet geworden.” 

 

Waar vele ouders zeggen: “Word piloot of arts, want dat verdient goed geld,”, raadde Janick’s moeder iets anders aan: “Ga toch lekker de techniek in, want daar zit geld in.” Toen dacht hij: “Misschien moet ik dat toch wel proberen.” En met succes! Inmiddels heeft Janick echt zijn passie gevonden in de techniek en heeft hij zichzelf heel knap van VMBO naar HBO opgewerkt.

 

Engineering is ook echt zijn hobby: “In mijn vrije tijd ben ik daar ook mee bezig en maak ik weleens dingen voor vrienden. ” Zo ontwerpt hij bepaalde producten die hij print met zijn 3D printer. “Een vriend van mij is druk bezig met smeden. Om het metaal in te gieten, heb je een bepaalde soort was voor nodig. Ik kan dan met mijn printer bijenwas printen. Dat vind ik echt heel leuk.”.

 

 

De kracht van stagelopen bij Stemar 

Met zijn voorgeschiedenis aan het MBO 4  heeft Janick al heel wat stages gehad, maar een stage zoals bij Stemar is er geen één volgens hem. “Ik heb nog nooit zoveel geleerd bij een stageplek als dat ik hier heb gedaan.” Hij was zelfs zo enthousiast over zijn stage dat hij Stemar heeft genomineerd als ‘Beste Stageplek’ via de HvA. 

 

De kracht van stagelopen bij Stemar is voor hem dat iedereen voor je klaar staat en je écht kan ontdekken en leren waar je een passie voor hebt. Janick ontdekte tijdens zijn stage dat hij vooral het statisch systemen ontwerpen heel leuk vindt.

 

Het hechte team en de korte lijnen vindt hij ook erg krachtig: “Ik dacht eerst dat Stemar een heel groot bedrijf was, maar het is wel een hecht team dat goed met elkaar samenwerkt in samenspraak met de klant om tot een eindresultaat te komen. Klein en krachtig dus”, vertelt Janick. Het Stemar team stond voor hem klaar en hij kon bij iedereen terecht met zijn vragen. “Mijn MBO -en HBO studies zijn heel leerzaam, maar je leert pas echt in de praktijk en daarom ben ik alle collega’s heel dankbaar voor hun begeleiding.”  

 

Uiteraard was er ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en eigen initiatief. “Ik probeer wel altijd eerst iets op te zoeken voordat ik het vraag en pro-actief bezig te zijn, maar mocht ik er echt niet uitkomen helpen ze mij, want het is gewoon echt een team. Eén team, één taak.”

Het proces van een project

Het ontwerpen is wat hij het allerleukste vindt, maar het hele proces van begin tot eind met de klant is voor hem ook echt een fantastische ervaring: “Samen met collega’s maken we iets waar de klant ook echt iets aan heeft.”. Vanuit Stemar werken we procesmatig en stapsgewijs. “Het is super interessant om alle stappen en het communicatietraject bij Stemar te volgen”, vertel Janick. 

 

Het proces van zo’n project gaat als volgt:

 

  • Eerst ontvangen we de eisen van de klant, wat de opdracht inhoudt, wat de klant verwacht en verzamelen we alle informatie bij elkaar. 
  • Hieruit komt een voorstel van een idee dat de oplossing kan bieden. 
  • De klant krijgt de keuze uit verschillende onderdelen, zodat we gedetailleerder te werk kunnen gaan voor het uiteindelijke ontwerp en bijbehorende calculatie. 
  • Hier wordt berekend of het ontwerp dat is gemaakt ook daadwerkelijk aan de eisen voldoet. “Ik werk dan samen met een senior engineer en de stress engineer,  die mijn werk controleren. Zo communiceren we met de verschillende takken om een eindresultaat op te leveren dat aan alle eisen voldoet.” 

Kijk voor meer informatie over onze projectwijze op https://stemar.com/expertises/equipment-design

 

Inmiddels heeft Janick zijn stage afgerond en werkt hij deze zomer bij Stemar ter ondersteuning van het team aan een nieuw project voor waterfiltratie, in lijn van een vorig project samen met Meprofa voor Veolia Water Technologies.

Waarom een opleiding in de techniek de toekomst is

Janick bewijst maar weer dat je ook vanuit VMBO kunt doorstromen naar het HBO. Ongeacht waar je vandaan komt, in de techniek zit echt toekomst! Gelijk in zijn eerste jaar van het HBO haalde hij zijn propedeuse; een knappe en krachtige prestatie! Tijdens zijn opleiding ligt de focus het eerste anderhalf jaar op werktuigbouwkunde, daarna kun je je specialiseren. Janick koos voor Mechanical Engineering, maar er zijn meer opties: “Een opleiding in de techniek is heel breed, techniek zit namelijk overal en je kunt er ook vele kanten mee op. Zo kun je bijvoorbeeld ook de robotica in of je richten op dynamische luchtsystemen.”. 

 

Zelf komt hij elke dag uit Wormer met zijn scootertje naar ons kantoor in Alkmaar. “Verder houd ik wel van sporten hoor, net zoals velen hier bij Stemar,” vertelt hij enthousiast.  Als hij dan over een brug heen rijdt, ziet hij overal techniek om zich heen en is hij altijd geïnteresseerd in wat erachter zit. Hij is continu nieuwsgierig hoe dingen werken en in elkaar zitten en dat gevoel zit volgens hem in je. “Zelf heb ik niets met verzorging of biologie, maar juist wel met wiskunde en natuurkunde. Als je die interesses hebt, dan zit de techniek in je en ligt er ook voor jou een toekomst.”

“Model kun je niet voor eeuwig zijn, techniek is voor altijd!”

De toekomst van Janick zelf ziet hij in de techniek èn als model: “Ik wil zeker in de techniek blijven, model kan ik immers niet voor eeuwig zijn. Techniek is voor altijd, dat is de toekomst.” Na zijn studie is hij van plan om het modellenwerk te combineren met een baan als engineer, maar uiteindelijk wil Janick zich gaan focussen op een carrière in de techniek. 

 

Janick wil zijn collega’s van Stemar heel erg bedanken voor de samenwerking en hij is heel dankbaar voor alles wat hij bij Stemar heeft geleerd. Vanuit Stemar willen we jou natuurlijk ook onwijs bedanken voor de kracht en enthousiasme die je hebt meegebracht en nog deze zomer meebrengt. We wensen je alvast veel succes nog met het verloop van je studie en verder in je toekomst in de techniek!

Gerelateerde pagina’s

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR U

Wij zetten de extra stap

  • We ontwikkelen betrouwbare en duurzame oplossingen voor een veilige samenleving.
  • Uw idee wordt verwerkt tot een pragmatische oplossing.
  • We adviseren u deskundig vanuit onze kennis en ervaring.
  • U heeft altijd duidelijkheid over het proces en de ontwikkelingen.
  • Er wordt bijgestuurd waar nodig.
  • We komen gezamenlijk tot de oplossingen voor uw projecten.
Wij zetten de extra stap
Bel ons 072 561 52 54