De kracht van Sjef: “Van tekenaar, naar regelaar, al bijna 43 jaar in dienst bij Stemar Engineering.”

In het 45-jarige bestaan van Stemar hebben we als bedrijf en in de technische industrie veel ontwikkelingen doorgemaakt. Iemand die als geen ander daarover kan vertellen is Senior Mechanical Engineer, Sjef, die al bijna 43 jaar voor Stemar werkt. We spreken hem over zijn ervaring, vroeger en de toekomst van de techniek. 

Hoe Sjef zijn technisch avontuur begon…

De passie voor techniek zat al in de aard van het beestje. Als zoon van een Veehouder stond hij als kleine jongen niet alleen tussen de koeien, maar was hij ook bezig met sleutelen aan zijn crossbrommer. Toen hij later koos voor een technische opleiding in plaats van het familiebedrijf over te nemen, konden zijn ouders niets anders dan hem te steunen.

Stemar was zijn derde werkgever. Na ervaring op te doen bij een staalconstructiebedrijf gooide hij voor even het roer om als dakdekker, maar zijn passie voor de techniek bleef toch kriebelen. Zo kwam er in 1979 een vacature bij Stemar Engineering vrij. Niet wetend wat hem verder te wachten stond, begon hij als tekenaar en kwam hij er al gauw achter dat hij nog meer kennis wilde opdoen. Samen met vijf collega’s startte ze de hbo-studie constructeurwerktuigbouwkunde. “Het was een zware schriftelijke studie in de avonduren naast ons werk. Niet iedereen heeft het daardoor gehaald. Ook voor mij was het een grote uitdaging met inmiddels een jong gezin, maar de passie en wilskracht overwon.”, vertelt Sjef.   

Als tekenaar kreeg hij opdrachten van zijn leidinggevende: “Van hem heb ik veel geleerd. Toen nog achter een echte tekentafel met potlood, papier en inktpennen, toen waren er nog geen computers, dat is nu wel anders.” Na het afronden van zijn studie maakte hij verdere stappen. Met zijn opgedane kennis kon hij meer dingen aanpakken en zelf projecten op zich nemen, van het begin tot het eind. 

 

“Dat ik andere nu kan begeleiden om stappen te maken, is heel fijn om te doen. Zelf zal ik op den duur namelijk een stapje terugzetten.” 

 

Sjef gebruikt op dit moment vooral zijn kennis en ervaring om andere collega’s te inspireren, motiveren en begeleiden: “Dat ik andere kan begeleiden om stappen te maken, is heel fijn om te doen. Zelf zal ik op den duur namelijk een stapje terugzetten.” 

De techniek van toen en nu 

De ontwikkelingen zijn snel gegaan en hebben volgens Sjef een positieve invloed op de efficiëntie: “Inmiddels werken we een 3D-scanner die met een druk op de knop een hele ruimte kan inscannen. Waar we vroeger met een rolmaat gingen inmeten en soms terug moesten omdat we toch nog iets vergeten waren, wordt nu alles veilig en goed automatisch opgeslagen.” Klanten kwamen pas later tot besef van de kracht van de 3D-scanner. De relatief hoge kosten was men niet direct van gecharmeerd. Pas later kwam het besef van het gemak en de efficiëntie ervan. Inmiddels kunnen we niet meer zonder.

Niet alle technische ontwikkelingen heeft Sjef persoonlijke expertise in, maar juist zijn kennis en ervaring is zijn kracht voor de organisatie. Zo weet hij de juiste mensen om zich heen te verzamelen, met ieders expertise, voor het perfecte project. In samenwerking met de klant is de positieve en open instelling van beide kanten belangrijk.

 

Stemar door de jaren heen

De visie van Stemar is gedurende de jaren niet veranderd, maar inmiddels zijn we met onze uitstraling en branding wel meegegaan met de tijd, zoals op onze website en LinkedIn. Als bedrijf bieden we onze klanten flexibiliteit die nodig is in deze innovatieve en technische branche. “We hebben de ‘know how’ en onder collega’s is er ook een sterk teamgevoel, waardoor we intern met onze korte lijnen gedreven zijn het beste te bereiken met elk project.”, vertelt Sjef.

43 jaar aan ervaring en herinneringen

Na zoveel jaren en projecten is er één project dat hem in het bijzonder is bijgebleven. Soms zitten problemen in de kleine dingen, maar voelen slimme oplossingen des te groter. Zo liep hij tegen een ongelukkig probleem aan tijdens een project bij Forbo in Krommenie. De opdracht was om een nieuwe complete mengerij lijn voor linoleum op te zetten in een bestaand gebouw waar al 3 andere mengerij lijnen draaiden. “Ik maakte een ontwerp en dat werd 12 keer aangepast, toen het een 13e keer moest worden aangepast, wilde men dat niet, want 13 brengt ongeluk. Uiteindelijk is het ontwerp als concept ‘12D’ goedgekeurd en uitgewerkt. Daarna werd ik gevraagd om op locatie het concept verder te detailleren en de montagebegeleiding te doen. Dat was wel echt een mooie ervaring en de gemonteerde lijn werkt nu al zo’n 27 jaar.”  

 

Werken in de technische branche is een heel hectisch beroep volgens Sjef: “Het is niet zo dat je een project door spreekt met je klant en dat alles met een strikje eromheen duidelijk is.” Als engineer moet je achter heel veel dingen aan en dingen uitzoeken want een project groeit enorm, helderheid is daarin de kern. Kant-en-klaar aangeleverde opdrachten zijn er nooit geweest en zullen er ook niet komen. Wijzigingen en ontwikkelingen liggen op de loer en daar moet je je als engineer een weg in zien te vinden. Hoe de toekomst voor de techniek volgens Sjef eruit zal zien? “De techniek zal grote stappen gaan maken. Ik denk dat we straks op locatie de scandata direct in een tekenprogramma kunnen zetten, dat maakt ons werk veel makkelijker en efficiënter. Dit geeft gereedschappen en tools om sneller ideeën bij klanten inzichtelijk te maken en te kunnen polsen. Zodat we in de conceptfase al direct kunnen laten zien wat we kunnen maken. Daar ligt een mooie ontwikkeling.” 

De toekomst van techniek

Verder maakt Sjef zich grote zorgen over de aanwinst van toekomstige technici doordat de technische opleiding heel dun is. Wat voor hem zo interessant blijft aan zijn werk als engineer en hoe hij andere hoopt te enthousiasmeren? Als engineer ben je onderdeel van de pijlsnelle innovatie die bezig is, dat is heel leuk om daar onderdeel van te zijn. “Ik voelde mezelf altijd een Willy Wortel, overal had ik ideeën voor. Met engineering kon ik volledig focussen op nieuwe ideeën en ontwikkelingen, daar vind ik mijn uitdaging in.” 

 

Volgens Sjef is het die mindset die in de aard van het beestje zit en bij jongere gestimuleerd moet worden: “Sommige krijgen een hamer en een beitel en die gaan ermee aan de slag, een ander denkt weer ‘Hoe kan ik die hamer en beitel gebruiken om iets sneller, makkelijker en beter te maken?’. Vooral die laatste groep moeten we enthousiasmeren om meer over de techniek achter dingen te leren. Spelletjes spelen op de iPad, maar ook meer vertellen of laten zien hoe een iPad in elkaar steekt en de techniek erachter. Daar ligt de eerste drempel om ze overheen te tillen en enthousiast te maken. Hoe werkt een elektromotor in je elektrische auto, er zit zoveel meer achter. Trek de motorkap open en bekijk het samen met de jeugd.”

 

Gerelateerde pagina’s

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR U

Wij zetten de extra stap

  • We ontwikkelen betrouwbare en duurzame oplossingen voor een veilige samenleving.
  • Uw idee wordt verwerkt tot een pragmatische oplossing.
  • We adviseren u deskundig vanuit onze kennis en ervaring.
  • U heeft altijd duidelijkheid over het proces en de ontwikkelingen.
  • Er wordt bijgestuurd waar nodig.
  • We komen gezamenlijk tot de oplossingen voor uw projecten.
Wij zetten de extra stap
Bel ons 072 561 52 54