Compacter, schoner, groener: de renovatie van de wandeloven

In de warmbandwalserij van onze klant worden grote wandelovens gebruikt om staalplakken te verhitten. Dat is nodig om ze daarna te kunnen uitwalsen tot dunnere platen. De zware plakken van tussen de 225 en 250mm dik en een paar meter lang worden door een wandelmechanisme getild en verplaatst. Zo lopen ze door de oven. De oven heeft de capaciteit om 1200 ton aan plakken te kunnen verplaatsen. Na jaren van productie was er in 2023 gelegenheid voor een grote renovatie aan de wandeloven.

De uitdaging

Door zware belasting en continu gebruik is de wandeloven onderhevig aan vermoeiing. De oven waaraan we voor onze klant mochten werken liep op het eind van zijn levensduur. Met onze kennis over de constructie en vermoeiing van de wandeloven konden wij een ander concept ontwerpen. Een compact constructie-ontwerp, dat straks in de productie voordelen oplevert in energie-efficiëntie, onderhoud en kortere stilstanden.

 

De aanpak

De oven in kwestie is ruim 40m lang en 15m breed. De staalplakken gaan daar dwars in en worden opgetild en verplaatst, opgetild en verplaatst, opgetild en verplaatst.

Stemar heeft voor de staalconstructie van de wandeloven het ontwerp met berekeningen gemaakt. Op het wandelframe zijn staanders en rails gemonteerd. Deze zijn bekleed met vuurvast materiaal en worden gekoeld met water omdat de temperatuur in de oven rond de 1300 graden ligt. Het geheel tilt de plakken op en verplaatst deze in de oven, totdat de plakken worden uitgenomen om gewalst te gaan worden.

De oven tilt tot 1200 ton en wordt 24/7 gebruikt. Het ontwerp voorziet in een zolang mogelijke levensduur, aangezien (toekomstige) stilstanden door bijvoorbeeld scheuren de productie hinderen of in gevaar brengen. Naast de berekeningen is een hoge mate van nauwkeurigheid noodzakelijk. De kunst is om bij zo’n zware constructie niet in te leveren op accuratesse. Dit is al meegenomen in de filosofie van het ontwerp.

 

Het resultaat

Door een aanpassing in het wandelmechanisme is de grootste winst voor onze klant de bereikbaarheid in de wandeloven. In dit nieuwe systeem kun je namelijk niet alleen gewoon lopen, maar is het schoonmaken ook gemechaniseerd. Vaste schrapers schrapen alle oxides die bij het proces ontstaan naar één kant en zorgen voor aanzienlijk minder vervuiling.

Sterk staaltje samenwerking

Om de bouw van de wandeloven te bewerkstelligen hebben we een haalbaarheidsstudie gemaakt en heel prettig samengewerkt met Vicoma, Pentagon en onze klant. Zo hebben we met zijn vieren een mooi project en een hele positieve samenwerking neergezet.

Afbeelding

Wij zetten de extra stap

  • We ontwikkelen betrouwbare en duurzame oplossingen voor een veilige samenleving.
  • Uw idee wordt verwerkt tot een pragmatische oplossing.
  • We adviseren u deskundig vanuit onze kennis en ervaring.
  • U heeft altijd duidelijkheid over het proces en de ontwikkelingen.
  • Er wordt bijgestuurd waar nodig.
  • We komen gezamenlijk tot de oplossingen voor uw projecten.
Wij zetten de extra stap
Bel ons 072 561 52 54