De kracht van: 3D laserscanning

Wat 3D laserscanning kan opleveren voor uw installatie

Wilt u een aanpassing en/of modificatie van een bestaande installatie doorvoeren? Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de bestaande installatie is het belangrijk om eerst alle details goed in kaart te brengen. Waar we vroeger nog alles handmatig moesten inmeten, gebruiken we inmiddels al jaren onze eigen 3D laserscanner. Vanuit Stemar Engineering vinden we veiligheid, betrouwbaarheid en professionaliteit heel belangrijk. Met onze 3D laserscanning service bieden we daarom betere garantie voor diverse engineering projecten. Door de data te gebruiken komen we erachter hoe we zo efficiënt en goed mogelijk te werk kunnen gaan. Daarnaast kunnen we zo een nauwkeurig voorstel doen om tot een nog beter en veiliger ontwerp te komen. Waarom een 3D laserscanner zo belangrijk is? En wat het voor u oplevert? Dat leest u in onderstaand artikel. 

Wat is 3D laserscanning?

Vroeger moest men installaties en objecten nog handmatig inmeten, inmiddels gaat dit veel efficiënter. Met onze eigen 3D laser scanner kunnen we veilig, nauwkeurig en snel objecten en installaties digitaal laten inmeten. De 3D laserscanning techniek staat voor drie dimensies, waarbij we op verschillende plaatsen scans kunnen maken zodat er een wolk van meetpunten ontstaat. Hierdoor kunnen metingen snel en exact worden vastgelegd en aan elkaar ‘geknoopt’ tot één groot bestand in een ‘point cloud’. Dit resulteert in de digitale kopie van de werkelijkheid, de ‘digital twin’. Met 3D laserscanning worden alle details van de huidige installatie in kaart gebracht en heeft u een goede basis voor het vervolgtraject. De data gebruiken we om erachter te komen hoe we zo efficiënt en goed mogelijk te werk kunnen gaan. Hieruit volgt een nauwkeurig voorstel om tot een nog beter en veiliger ontwerp te komen.

Waarom 3D laserscanner?

Wilt u een bestaande installatie laten inmeten voor uw engineeringsproject? Met onze eigen 3D laser scanner kunnen we veilig, nauwkeurig en snel objecten en installaties digitaal laten inmeten. Doordat wij de 3D scanning zelf in huis hebben, kunnen we snel schakelen en zijn we geheel onafhankelijk van andere partijen. Zo kunnen we uw engineeringsproject zo snel en efficiënt mogelijk aanpakken.  

 

Vanuit Stemar Engineering werken we al jarenlang met onze 3D laserscanner. We zijn een van de eerste engineeringbureaus in Nederland geweest die met hun eigen scanapparaat werkten. Als ingenieurs houden we continu alle ontwikkelingen en technische innovaties in de gaten.

 

Afbeelding
Afbeelding

Wij zetten de extra stap

 • We ontwikkelen betrouwbare en duurzame oplossingen voor een veilige samenleving.
 • Uw idee wordt verwerkt tot een pragmatische oplossing.
 • We adviseren u deskundig vanuit onze kennis en ervaring.
 • U heeft altijd duidelijkheid over het proces en de ontwikkelingen.
 • Er wordt bijgestuurd waar nodig.
 • We komen gezamenlijk tot de oplossingen voor uw projecten.
Wij zetten de extra stap

Wat is het voordeel van een 3D laserscan voor een bestaande installatie?

Sinds de komst van de 3D laserscanner is onze manier van inmeten van bestaande installaties drastisch veranderd. Door de hoge nauwkeurigheid van meten zijn wij in staat constructies te ontwerpen die precies passen in een bestaande omgeving. Dit geeft de onze klant zekerheid en kortere montagetijden. Het lassen van installaties op locatie is duur en op veel locaties niet of onder strenge voorwaarden toegestaan. In sommige gevallen is een locatie lastig te bereiken zoals bij offshore projecten of is de locatie te ver. Door het scannen van een nieuwe constructie in de werkplaats van een constructiebedrijf krijgt u een tastbaar bewijs dat een nieuwe constructie gaat passen op de locatie. Onshore, offshore, binnen- en/of buitenland voor de engineers van Stemar is elke plek net weer anders en een nieuwe leuke uitdaging.

 

Vroeger werd alles met de hand ingemeten met een rolmaat, schuifmaat of digitale afstandsmeter en vervolgens ter plaatse genoteerd en/of geschetst. Dit soort handwerk is heel tijdrovend en foutgevoelig en hierbij focust men zich enkel op bepaalde onderdelen. Met 3D laserscanning wordt ook de omgeving meegenomen, zodat men geen cruciale onderdelen zoals leidingen, kabelgoten, etc. mist. Dit bespaart u een hoop problemen voor uw nieuwe constructie of tijdens montage/demontage ervan. Omdat we feitelijk de hele omgeving scannen zijn we in het ontwerpproces ook flexibeler. We kunnen bijvoorbeeld makkelijker een route van een leiding wijzigen, omdat we weten dat deze op zijn nieuwe plek ook geen clashes geeft.

 

Het werken met een scanner is ook veiliger. We kunnen zonder moeite objecten meten die zich op hoogte bevinden, heet zijn of draaiende onderdelen bevatten. De noodzaak voor de engineer om met zijn handen daar in de buurt te komen vervalt. De laser doet zijn werk en voorkomt gevaarlijke situaties tijdens het inmeten.

 

Wat zijn de voordelen van het inmeten met 3D laserscanning?

 •     We kunnen zo veiliger te werk gaan
 •     We besparen tijd (korte montagetijden)
 •     Het biedt meer zekerheid 
 •     Nameten en samen met klant aanpassingen bepalen
 •     Eerder in het project bepaalde staalconstructie passen/lassen
 •     Met de scanner meten we de complete omgeving (voor wijzigingen zijn de gegevens dan ook al     beschikbaar)

Wat zijn de nadelen van handmatig meten?

De nadelen van handmatig meten voor projecten in engineering zijn:

 •     Geen middelen om te controleren
 •     Veel aannames (3D-scanner ziet dat de balk scheef is)
 •     Moeilijk te oriënteren ahv gemaakte foto’s van andere collega’s   

Wat levert een 3D laserscanning op?

De 3D scanner levert naast de bovengenoemde voordelen ook 3D foto’s op waar we doorheen kunnen ‘wandelen’. Zo toont het een voorverkenning, zonder elke keer daadwerkelijk naar de installatie toe te hoeven. De ‘Streetview’ functie biedt ontzettend veel inzicht en overzicht van een installatie. Waar men zich vroeger wel eens afvroeg waar nu precies die bepaalde foto was genomen, weet u nu exact de locatie. Net als Google auto’s staan wij met onze laser scanner ook op verschillende locaties om alles goed in beeld te brengen, zo ook in 3D foto’s. Uiteraard delen we deze foto’s met u, zodat u ook zelf goed naar de foto’s kunt bekijken en kunnen we samen uw ideeën ook bespreken. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een 3D scan laat zien dat in de werkelijkheid bijna niets in de wereld recht is. Dit is voor de echte engineer een frustrerende gedachte, maar dit is wel iets belangrijks om rekening mee te houden om het ontwerp perfect te laten passen. Tijdens het handmatig meten werden er vaak bepaalde scheefstanden over het hoofd gezien, die wel degelijk een belangrijke invloed hadden.

 

Bekijk de verschillende projecten die we vanuit Stemar Engineering voor diverse opdrachtgevers hebben uitgevoerd met 3D laserscanning. 

 

wellicht ook interessant voor u

Gerelateerde projecten

Hoe werkt 3D laserscanning voor engineering precies?

 

Wat u kunt verwachten van een engineeringsproject met 3D laserscanning en hoe we te werk gaan? Vanuit Stemar Engineering, het engineeringsbureau in Alkmaar en omgeving, werken we zo flexibel mogelijk. We zijn we in staat om ’s ochtends naar een platform op de Noordzee te vliegen, overdag een groot deel van de installatie in te scannen en ’s avonds weer terug aan de wal te zijn. Hierna hebben we op kantoor alle data beschikbaar om ons ontwerp te maken.

 

Zoals reeds beschreven zetten we tijdens het scannen de 3D scanner op verschillende posities om alle details in kaart te brengen. De scanner ziet alleen ‘line of sight’, om een andere zijde van een object te scannen, dient de scanner dus verplaatst te worden. Hoe de 3D laserscanner, het apparaat zelf, werkt? De scanner stuurt een laser naar een punt en stuurt die data naar het apparaat. Door middel van software kunnen de punten worden omgezet naar ‘solids’. Door de verschillende posities zorgen we voor voldoende overlap tussen de ene en de andere scan. Hierdoor is de software in staat om de verschillende scans aan elkaar te knopen (registreren) en worden blinde vlekken in de meting zoveel mogelijk beperkt. 

 

Met de Trimble Realworks software wordt de scandata geregistreerd en verwerkt. De output van de scanner gebruiken wij direct in onze CAD-software zodat niet de hele omgeving hoeft te worden omgezet naar solids.

 

Wat is de beste 3D laserscanner volgens ingenieurs?

Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe versie 3D laserscanner, de Trimble X7. Dit is de beste 3D laserscanner tot nu toe voor ons werk als ingenieurs. Inmiddels worden er binnen de techniek kleinere stappen gemaakt met betrekking tot de verdere ontwikkelingen van 3D laserscanners. Toch is er wel een verschil met de FARO X130 laserscanner die we hiervoor hadden. Wat het verschil is tussen de Trimble X7 en de FARO X130 laserscanner? De Trimble X7 scanner is robuuster en levert meer tijdsbesparing op. 

 

De laserscanners die wij gebruikten zijn: 

 •     2010-2015: Trimble FX 
 •     2015-2021: Faro X130 
 •     Vanaf 2021: Trimble X7 scanner

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Heeft u ook interesse in 3D laserscanning voor uw installatie of engineeringsproject?

Wilt u meer informatie over wat we vanuit Stemar Engineering met onze 3D laserscanner voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Stemar Engineering is een onafhankelijk ingenieursbureau gevestigd in Alkmaar en opgericht in 1975. Wij werken al 46 jaar voor de (zware) industrie, onshore, offshore en constructiebedrijven. Wij onderscheiden ons door een scherp oog voor kwaliteit en veiligheid. De krachtige combinatie van betrouwbaarheid, professionaliteit en samenwerking resulteert in solide oplossingen voor uw project.

 

Wij staan voor u klaar!

LET’S START NOW

Bent u op zoek naar maatwerk advies op het gebied van engineering? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we uw uitdaging.

Wij staan voor u klaar!
Bel ons 072 561 52 54